| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-05-17, 10:40

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2010 » Червень » 27 » ФОТОВИСТАВКА "НЕПІДВЛАДНЕ ЗАБУТТЮ" - "...22 июня ровно в 4 часа..."
16:01
ФОТОВИСТАВКА "НЕПІДВЛАДНЕ ЗАБУТТЮ" - "...22 июня ровно в 4 часа..."


Під такою назвою 18 червня

у музеї історії міста Хмельницького

відкрилася виставка в ознаменування Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

Експозиція присвячена фоторозповіді про тих, хто пройшов горнило війни. 




Микола Шафінський, лауреат міського конкурсу «Крізь об’єктив» 2009 року, поряд з авторськими фотороботами представив унікальну підбірку хронікально-документальних світлин часів Великої Вітчизняної війни з особистого архіву та власні художні плакати.


Фотограф і кінорежисер-документаліст  Олег Ніколаєв зініціював надзвичайно цікавий показ раритетних фотокамер часів ІІ світової війни, серед яких є й трофейні моделі.

Рефреном від однієї світлини до іншої розповідають сучасному поколінню співавтори виставки - міські фотомитці Микола Шафінський, Костянтин Жданов, Олександр Горенко, Олег Ніколаєв та Артур Іш - про непідвладні забуттю трагічні миті з життя рідної країни, українського народу, збирального образу визволителя... Вдивляються в очі воєнних свідчень в особах фронтовиків об’єктиви фотокамер співавторів виставки. І намагаються передати усі нюанси побаченого в одній-єдиній миті, увіковіченій сучасним мистецтвом фотографії. Ці миті, зібрані воєдино в експозиції,  бринять болісними спогадами, сльозами на очах ветеранів… Саме ці миті дорожчі за усі скарби світу, адже в них торжествує життя, яке подолало нищівний смерч фашистської навали заради життя багатьох поколінь майбуття… І линуть віршовані рядки сценарію:

«Очима об’єктивів фотокамер

Ми бачимо той трохи інший світ,

Як інший вимір, як реальність,

Де зріла, виважена мить

Лиш дійсності торкнеться невагомо -

І слідом лишиться в світах навік…

Лишіть в минулому війну!..

Нехай назад не поверта.

І в нашіх сонячних серцях

Нехай вирує світ життя!..»

Роботу міських фотомитців у жанрі фоторепортажу було відзначено грамотами Хмельницької міської ради організації ветеранів України.


На заході звучали спогади ветеранів Великої Вітчизняної, лунали пісні у виконанні дуету ансамблю «Ретро» культурно-мистецького центру «Ветеран» під художнім керівництвом Михайла Люшні.


Особливого відтінку  дійству надали озвучені рядки маловідомих віршів Максима Рильського та Максима Танка періоду 1941 року на тлі записів воєнних пісень у виконанні Марка Бернеса.

Побачити авторські та хронікально-документальні світлини та роздивитися раритетні фотокамери часів ІІ світової війни можна в музеї історії міста Хмельницького, що на Проскурівській, 30. Виставка триватиме до 5 липня. Ласкаво просимо!








 Вікторія ПАПОНОВА

 

Переглядів: 1577 | Додав: varta | Теги: фотовиставка, Олег Ніколаєв, музей історії міста Хмельницького, 22 июня, Артур Іш, Олександр Горенко, Микола Шафінський, Костянтин Жданов
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024